Web Wiz - Solar Powered Eco Web Hosting

  New Posts New Posts RSS Feed - Server Error in Forum Application
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Server Error in Forum Application

 Post Reply Post Reply Page  12>
Author
slappyJ View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 28 January 2004
Status: Offline
Points: 178
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote slappyJ Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Server Error in Forum Application
    Posted: 17 August 2023 at 8:06pm
My forum was recently moved to a different server.

When a new user tries to register I get this error...

Server Error in Forum Application
An error has occurred while sending an email.
Please check that the CDONTS email component is installed on the server.
Please contact the Forum Administrator.

Support Error Code:- err_SQLServer_create_CDONTS_object
File Name:- functions_send_mail.asp
Forum Version:- 12.01

What is this error and how do I go about getting it fixed? I speak directly to my server admins so if there is anything else you can add that might help aid them please let me know.

Thanks,
slappyJ

Back to Top
WebWiz-Bruce View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar
Web Wiz Developer

Joined: 03 September 2001
Location: Bournemouth
Status: Offline
Points: 9780
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote WebWiz-Bruce Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 September 2023 at 8:17am
The error is occurring as your forum is attempting to send an email, but the CDONTS email component is not available on the server.

Change the email settings in the forum admin area to select an email component that is available on the server.

We also offer Web Wiz Forums hosting from our Data Centre on servers specially configured to host Web Wiz Forums. You can find more information at;  www.webwiz.net/web-wiz-forums/forum-hosting.htm
Back to Top
slappyJ View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 28 January 2004
Status: Offline
Points: 178
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote slappyJ Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 29 September 2023 at 9:06pm
Thanks for replying Bruce.

My server team told me they have SMTP installed, and CDOSYS is installed.

In the admin email settings I have tried:

CDOSYS
Port 25

and CODSYS (both with TLS and SSL)
Port 465

and I still keep getting this error page:

An error occurred on the server when processing the URL. Please contact the system administrator.

If you are the system administrator please click here to find out more about this error.

I have recently updated to the latest Web Wiz Forum.

Can you recommend anything else to try?

Thanks

Back to Top
WebWiz-Bruce View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar
Web Wiz Developer

Joined: 03 September 2001
Location: Bournemouth
Status: Offline
Points: 9780
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote WebWiz-Bruce Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 October 2023 at 7:41am
In your first post that contains the detailed error message it mentions 'CDONTS', not 'CODSYS'. Please check again your email setting in the forum admin area.

When configuring CDOSYS one of the main reasons for the email failing to be sent is incorrect authentication.

Make sure that you have the correct username and password for your mailbox. In addition, many mail servers require that the email address you use to send the email matches the email address used for authentication. Check that your forum email address matches the email account you are using for authentication. 
Back to Top
slappyJ View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 28 January 2004
Status: Offline
Points: 178
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote slappyJ Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 October 2023 at 8:41pm
The reason why all this happened in the first place is because my website got moved to a newer server and apparently CDONTS is deprecated and no longer available on newer versions of windows server.

So I checked with them and found out that CDOSYS is installed.

I triple checked the authentication. Forum admin email is the same as the Email Settings.

I tried CDOSYS, CDOSYS TLS, CDOSYS SSL

Is there a particular version of CDOSYS that needs to be installed? They told me there was 2 versions and they weren't sure which one.

I am still getting the same error message.


Is there anything else you can suggest or recommend?

Thanks
Back to Top
WebWiz-Bruce View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar
Web Wiz Developer

Joined: 03 September 2001
Location: Bournemouth
Status: Offline
Points: 9780
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote WebWiz-Bruce Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 03 October 2023 at 3:49pm
CDONTS was depreciated with Windows 2000, and replace with CDOSYS. There is nothing to install with CDOSYS as it is built in to Windows Server and you can't install a different version.

The reason for being CDOSYS, CDOSYS TLS, CDOSYS SSL in Web Wiz Forums is for different settings within CDOSYS.

CDOSYS is for connecting to the mail server in plain text.
CDOSYS TLS is for using modern TLS encryption to connect to the mail server.
CDOSYS SSL is for using an SSL connection to the server. SSL is pretty much depreciated these days, so don't use this setting.

If Classic ASP was not installed on the server, then Web Wiz Forums would not run at all, and not just for sending emails.

CDOSYS is quite old, if you can get components installed on the server then I would recommend Persists AspEmail.
Back to Top
slappyJ View Drop Down
Groupie
Groupie
Avatar

Joined: 28 January 2004
Status: Offline
Points: 178
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote slappyJ Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 October 2023 at 8:05pm
Are there any error logs that could help when trying to troubleshoot?

I was able to make some progress...I registered 2 new members but neither received any activation emails, I made sure to check spam folders.

I went ahead and disabled email activation, I will monitor to see how that works.

Thanks


Edited by slappyJ - 05 October 2023 at 12:03am
Back to Top
WebWiz-Bruce View Drop Down
Admin Group
Admin Group
Avatar
Web Wiz Developer

Joined: 03 September 2001
Location: Bournemouth
Status: Offline
Points: 9780
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote WebWiz-Bruce Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 October 2023 at 5:35pm
In the forum admin area on the page where you setup the email settings there is an button to test the email settings.

This will either show that the email settings are successful, or if not display a detailed error message for you to track down the problem.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  12>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.07
Copyright ©2001-2024 Web Wiz Ltd.


Become a Fan on Facebook Follow us on X Connect with us on LinkedIn Web Wiz Blogs
About Web Wiz | Contact Web Wiz | Terms & Conditions | Cookies | Privacy Policy

Web Wiz is the trading name of Web Wiz Ltd. Company registration No. 05977755. Registered in England and Wales.
Registered office: Web Wiz Ltd, Unit 18, The Glenmore Centre, Fancy Road, Poole, Dorset, BH12 4FB, UK.

Prices exclude VAT unless otherwise stated. VAT No. GB988999105 - $, € prices shown as a guideline only.

Copyright ©2001-2024 Web Wiz Ltd. All rights reserved.