Web Wiz - Green Windows Web Hosting

New Posts New Posts RSS Feed - Slovenian language (Slovenski prevod)
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Slovenian language (Slovenski prevod)

Post Reply Post Reply Page  <1 4567>
Author
faca5 View Drop Down
Mod Builder Group
Mod Builder Group

Status: Offline
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote faca5 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 04 December 2004 at 4:24am
Access je poznana, kot eno uporabniška baza podatkov. Microsoft SQL Server pa, kot več, ki sprejme lahko več kot 100 istočasnih zahtevkov. Baza pa se lahko primerja tudi z MySQL in obratno.

ASP in PHP sta si zelo podobno a, kaj da ASP ima pomankljivosti, saj za določene zadeve si moreš namestiti dodatne komponente. Zaradi tega pa so razvidli ASP.net.
Back to Top
madafaka View Drop Down
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote madafaka Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 December 2004 at 12:50pm
Bo morala bit pa res veliiiiiikaaaa stran z veliiiikoooo obiskovalci, da bo v istem trenutku stran zahtevalo 200 ljudi! Tudi če imaš na forumu 2000 obiskovalcev hkrati, je majhna možnost, da bi jih 200 v istem trenutku zahtevalo neko stran (in posledično podate iz baze). Stran se pa generira v delčku sekunde, tako da bi moral biti res velik slučaj ali pa OGROMNO obiskovalcev.
Ni tako?

LP
Back to Top
faca5 View Drop Down
Mod Builder Group
Mod Builder Group

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote faca5 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 December 2004 at 4:56am
Originally posted by madafaka madafaka wrote:

Bo morala bit pa res veliiiiiikaaaa stran z veliiiikoooo obiskovalci, da bo v istem trenutku stran zahtevalo 200 ljudi! Tudi če imaš na forumu 2000 obiskovalcev hkrati, je majhna možnost, da bi jih 200 v istem trenutku zahtevalo neko stran (in posledično podate iz baze). Stran se pa generira v delčku sekunde, tako da bi moral biti res velik slučaj ali pa OGROMNO obiskovalcev.
Ni tako?

LP
Živjo.

No za vse tiste, ki še ne veste.
Access baza podatkov je poznana, kot eno, če ne dvo uporabniška. Narejena ni bila za mnogo istočasnih zahtevov.
Microsoft SQL Server pa je bila narejena predvsem zaradi dodatnih zahtev uporabnikov in tako, baza prenese tudi 100 in več istočasnih zahtevov.

Tisto pa glede 200 itd... Niste najbolje napisali, saj to je mišljeno na zahteve do podatkov znotraj baze podatkov ne pa na spletni strani. Zato se kdaj pri večjem količini istočasnih zahtevkov oziroma dostopov do baze podatkov, kjer se prebere določen podatek lahko pride tudi do tega, da ni možno dostopati do podatka, ker je zaklenjen. Do zaklenitve pride, ker je že toliko istočasno uporabnikov zahtevalo isto podatek ter ta obiskovalec je istočasno zahteval, kot kdo drugi zato pride tudi do takšnih stvari.

Drugači večjih težav ni z accessovo bazo podatkov. No morda je počasnješa od drugim. Samo gledano na splošno je, kar dobra baza podatkov. Predvsem, ker je grafična!

To bo to.
Back to Top
madafaka View Drop Down
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote madafaka Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 December 2004 at 10:45am
Ja... Toda če pogledamo delovanje, najprej spletni strežnik (Apache, IIS...) prevzame zahtevo uporabnika, poišče zahtevano datoteko, ugotovi, da je datoteka .asp in jo pošlje html preprocesorju (v tem primeru asp-ju), on izvede programsko kodo in tudi zahteva podatke iz podatkovne baze (SQL podatkovni strežnik, Access...). Nato pa spletnemu strežniku vrne "sprocesirano" html kodo, ki jo ta vrne uporabniku. Seveda vem, da vse to že veste, toda če komu ne bi bilo jasno o čem govorim. Vse to se izvrši (vsaj kar se tiče tega foruma) v pribljižno 0,3 sekunde (seveda je to odvisno od zmogljivosti strežnika). Če se celotno generiranje izvrši v 0,3 sekunde, potem pomislimo kako majhen čas se porabi šele za pridobitev podatkov iz baze. In če upoštevamo vse to, mora biti na forumu res veliko obiskovalcev ali pa res velik slučaj, da bi recimo 10 (ali že samo 5) "uporabnikov" zahtevalo isti podatek v tistem res majhnem delčku sekunde. Že to je majhna verjetnost, da bi dva "uporabnika" sploh zahtevala kakršenkoli podatek iz baze v tem majhnem delčku sekunde (verjetno manjši od 0,01 sekunde, toda to bi se res moralo testirati). Seveda to govorim za forum (ali stan), ki nima par tisoč uporabnikov hkrati. Pa tudi uporabnik namenoma pišem v narekovajih, ker podatka ne zahteva on, ampak html preprocesor (asp).
Sploh pa mislim, da če se zahteva podatek, ki je zaradi istočasnega zahtevka že "zaklenjen", se zahtevek za podatek avtomatsko ponovi... toda v to res nisem prepričan.
Se pa strinjam, da bi bilo dobro skripto napisati tudi za kako drugo bazo podatkov (recimo MySQL in MSsql). Ne samo zaradi hitrosti in podobnega... predvsem zato, ker Access baza ni ravno narejena za take namene kot je ta. Moram reči, da z Access bazo nisem nič delal, zato ne vem kako se z njo dela, toda vem pa da se tudi za MySQL dobi grafični "vmesnik", za MSsql pa je ta sploh zelo dovršen.

Pa še nekaj za _red_zion_:
Jaz preprosto mislim, da kršte avtorske pravice! Glede tega kar ste napisal da ste v forumu spremenili... mislim da vse ne drži, saj sem nekoliko primerjal skripti in se povečini razlikujeta samo v copyright vrstici. Če se motim, oprostite, toda vaša predelava skripte ne more biti tako velika, kajti če se je ne da opaziti ob pregledu kode, potem res ni velika sprememba...
Tudi če ste v readme datoteko napisali kdo je prvotni avtor foruma, to ne pomaga prav veliko, saj uporabniki tega ne vidijo. S tem samo zaničujete avtorjev trud in povzdigujete sebe, saj dajete vtis kot da ste vi avtor. Če bi sledil vaši logiki, bi si z interneta posnel nek brezplačen program (bodisi za Windows, Linux ali karkoli), spremenil bi vse napise, copyright vrstice, datoteko z licenco in vse to. Skratka povsod bi pisalo, da sem avtor jaz. Oh in seveda... zraven bi v readme datoteki nekje na hitro omenil ime človeka, ki je v razvoj programa vložil VELIKO znanja, časa in veselja... In če bi to datoteko vključil v distribucijo "mojega" programa, bi jo, za razliko od "vašega" foruma, uporabniki celo lahko prebrali in videli kdo je tisti nesrečni prvotni avtor. In to pravico bi si jaz vzel zato, ker sem v program dopisal minimalno število vrstic kode in ga prevedel (pravzaprav popravil prevod). Če bi se vam res šlo za razvoj tega foruma in bi res spoštovali človeka, ki ga je "spisal", bi mu poslali in predlagali svoje popravke, da bi jih vključil v naslednjo verzijo foruma in ga s tem izboljšal. Če pa se počutite res tako zahvalni za razvoj, pa spodal pri vrstici "Powered by Web Wiz Forums version ..." pripišite še "modified by RedZion"... če je to res potrebno. Toda mislim, da se tukaj res gre le za to, da se povzdigujete z delom drugih. Kot sem povedal... če ste res interesent za razvoj foruma, potem pomagajte avtorju in na ta način poskrbite za izboljšave.  Če pa bi radi počeli s skripto karkoli, pa si "spišite" svoj forum "iz nule" in ga prodajajte, pa še mi bomo rekli, da ste car, ker ste sposobni spisat kaj takega. :)
Pa še opazil sem, da za forum zahtevate 2000 SIT mesečno, če uporabnik gostuje pri vas. Dobro... uredu bi bilo, če bi zaračunali enkratni znesek postavitve foruma (s tem bi pač zaračunali svoje delo in čas, ki ste ga porabili za postavitev). Tako pa v tem ni ene logike. Kako je s tem? Jaz razumem tako... če se uporabnik odloči gostovati pri vas in bi rad imel forum, potem ima dve možnosti: Prva možnost: reče vam in dobi forum za 2000 SIT/mesec.  Druga možnost: forum si z vaše strani posname brezplačno in ga da na svojo stran. Učinek isti, samo 2000 SIT/mesec ceneje. Kje je tu logika? :) Verjamem, da nekateri nebi znali sami postaviti foruma, toda zato pa pač zaračunajte postavitev, ki se plača enkrat. OK, ne bom se spuščal v vaše storitve in računanje le teh, toda to sem omenil zaradi nelogičnosti.

Pa še to... S tem nisem hotel nikogar žaliti, pa če tako izgleda ali ne. Povedal sem le direktno to, kar so vam že hoteli povedati. Če se vam zdi neposrednost žaljiva, boste v tem poslu doživeli še veliko žaljitev.

LP

Edited by madafaka - 06 December 2004 at 11:17am
Back to Top
faca5 View Drop Down
Mod Builder Group
Mod Builder Group

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote faca5 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 December 2004 at 1:51pm

Ok. Smile

Ta forum je spisan tudi za Microsoft SQL Server. Kar pa se tiče grafičnih programov za delo z bazami programov se dobi tudi za ostale. Nekateri so zelo kvalitetni! No še to. Glede zaklenitve podatka iz baze podatkov pride, če se podatek spremeni in takrat istočasno želi dostopati drugi uporabnik do istega podatka. To, da le dostopata dva uporabnika istočasno do istega podatka, baza podatkov ne zaklene. Morda, da sem v prejšni objavi malo slabo napisal. Ker zakepanje podatkov mislim, da pride le, ko pride do spremembe. Vsaj tako se spomnem, da sem slišal no malo sem že pozabil samo naj bi bilo to tapravo.

Kar pa se tiče "predelave kode" se je potrebno zavedati, da ta koda, ki je obljavljena na uradni spletni strani je nadgrajena z novimi verzijami. Ali bo tudi "predelana koda" bila nadgrajena? Ali bo ostala na isti verziji, kot je trenutno.

Zaradi tega se prevod nahaja v posebnih datotekah ne pa v forumu. Tako, ko pride nova verzija oziroma nadgradnja se nadgradi samo datoteko z prevodom. No res, da je potrebno določenege datoteke prilagodil zaradi samega izpisa. No samo še to sem želel dodat, kot splošna informacija.
Back to Top
_red_zion_ View Drop Down
Groupie
Groupie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote _red_zion_ Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 December 2004 at 6:16pm

Včeraj sem napedenal forum, tako da je notri sedaj vključen multi skins oz. da imate možnost izbire večih tem (trenutno 9) kar na samem forumu... opazil sem, da tega ni za v7.9, tako da bom to objavil tudi pod MOD... Ta zadeva pa je dosegljiva na že znanem linku...

Glede 2000SIT/mes. je stvar taka, da ko se stranka odloči uporabljati forum ima 100% support, druga stvar je da se s tem denarjem kupi licenca (na ime uporabnika), kar pomeni, da uporabnik uporablja modificiran forum (ker mu je tak bolj všeč, sicer si namesti oz. mu namestimo originalnega). V prejšnjih 6 mescih je bilo 8 takih uporabnikov in 8 prodanih licenc. Si zase kupil licenco?
Nikakor pa se ne prodaja WWF tako, da ne bi imeli oni prodane licence, da ne bo pomote... ne glede kaj piše spodaj itd... se licenca kupi pri WWF.
Poleg tega pa ravno taki uporabniki kot si predvidevam ti tak forum uporabljajo za domačo uporabo in ne kupujejo licence, glede na to, da se forum ves čas modificira in dopolnjuje je bolj smiselno, da se mu ponudi celoto, kot pa da se sam muči (sploh pa če ni izvedenec v .APS-ju) z posodobitvami - tako pa enostavno vse pobriše (razen baze in uploads) in na novo namesti forum... Enostavno, hitro in zanesljivo... Ne glede na moj trud in trud drugih pa se licenca kupi pri WWF (v kolikor gre za komercialno stran).

Edited by _red_zion_ - 07 December 2004 at 9:06pm
Back to Top
madafaka View Drop Down
Newbie
Newbie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote madafaka Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 December 2004 at 2:29am
Jaz sem tole skripto opazil bolj slučajno. Potem pa sem v tem forumu opazil vaše pisanje in sem pač pokomentiral. Tako da foruma ne uporabljam niti zasebno, niti profesionalno. Tako, da sploh nimam razloga za kupovanje licence.

No tudi, če se kupi licenca za uporabnika, bi to moral biti bolj enkratni strošek kot pa mesečni. Toda kot sem že dejal, se ne bom vtikal v vaše storitve in podobno. To je bil le komentar. Je pa še nekaj. Ko uporabnik kupi licenco, ima tudi pravico za odstranitev povezav na avtorjevo stran. Pri vaših uporabnikih pa je še vseeno povsod povezava na vašo stran.

Očitno pa ste ignorirali moje pisanje glede avtorskih pravic.

No meni se zdi brez potrebe, da se ubistvu vzporedno razvijata dva foruma. Tudi, če boste dali vse pod MOD.
No saj itak vam bo to kar vam želim povedati jasno šele takrat, ko se bo nekdo tako "poigral" z vašim delom in trudom...

Glede tistega o bazi... Mislim, da je to tako ja, nekaj podobnega kot pri datotečnem sistemu. Ne more dostopati, če se podatek spreminja itd. In zaradi tega se lahko zgodi, da dostopa do napačnega podatka in podobno. Ali pa da en uporabnik podatek spremeni, pred tem pa ga je nekdo prebral nespremenjenega in ga spet prepiše... So lahko težave, samo se res ne spomnim kako gre. To so nam nekaj razlagali v srednji šoli in še na faksu, ampak izgleda, da mi je bolj malo ostalo v glavi. Confused

LP
Back to Top
_red_zion_ View Drop Down
Groupie
Groupie

Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote _red_zion_ Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 07 December 2004 at 8:58am
V kolikor oseba kupi licenco se odstrani Powered by itd... seveda če to ta oseba želi.
Drugače pa me popravici povedano ne bi prav nič motilo, če bi kdo moje izdelke izboljšal... vendar na način, da ne bo s tem služil denarja...
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 4567>

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 12.08
Copyright ©2001-2026 Web Wiz Ltd.

Become a Fan on Facebook Follow us on X Connect with us on LinkedIn Web Wiz Blogs
About Web Wiz | Contact Web Wiz | Terms & Conditions | Cookies | Privacy Notice

Web Wiz is the trading name of Web Wiz Ltd. Company registration No. 05977755. Registered in England and Wales.
Registered office: Web Wiz Ltd, Unit 18, The Glenmore Centre, Fancy Road, Poole, Dorset, BH12 4FB, UK.

Prices exclude VAT at 20% unless otherwise stated. VAT No. GB988999105 - $, € prices shown as a guideline only.

Copyright ©2001-2026 Web Wiz Ltd. All rights reserved.